perjantai 8. lokakuuta 2010

Mihin minun maailmankatsomukseni perustuu?

Olen kristitty, pysynyt evankelis-luterilaisen kirkon jäsenenä syntymästäni saakka. En ole ahkera kirkossakävijä, suuria juhlapäiviä lukuun ottamatta. Minun kirkkoni on alati ollut metsä ja luonto ja jumalanpalvelukseni ovat omat kahdenkeskiset keskusteluni itseni ja Jumalani kanssa.

Minun kantani uskontooni on se, että kaikki uskonnot ovat perusominaisuuksiltaan samanlaisia. Ne ovat vain eri teitä samaan päämäärään, eli siihen, mikä on hyvää ihmiselle hänen elämässään. Tulevaisuuden 2000-vuoden rauha, jota maailmaan odotetaan, perustuu siihen, että kaikkien uskontojen on syytä ryhtyä etsimään niitä yhdistäviä tekijöitä sen sijaan, että vihollinen nähdään kristityissä, muslimeissa, juutalaisissa.

Katolinen teologi Hans Kung on esittänyt, että ” tärkeä askel maailmanrauhaan on rauha uskontojen välillä”. Hyvä alku tälle voisi olla se, että nk. suuret uskonnot, juutalaisuus, muslimit ja kristityt näkisivät toisensa sukulaisinaan. Lähtökohtaisesti tämän pitäisi tapahtua eri uskontojen johtajien taholta. Me maalliset uskomme ja kuuntelemme johtajiamme, teemme niin kuin meille opetetaan.

Kun katsoo esim. kolmea uskontoa, juutalaisuutta, kristittyjä tai muslimeja, niin miltä se näyttää: juutalainen elää Isästä, kristitty Pojasta ja profeetalliseen sanomaan nojautuvat muslimit Pyhästä Hengestä. Siis uskovat lähtökohtaisesti samaan oppiin, joka on hajautunut ihmisten liikkuessa toisille asuinpaikoille ja toisiin ympäristöihin.

Kristityille Paavalikin opettaa, että on vain yksi ruumis(seurakunta), joka on universaalinen sillä tavalla, että kaikki uskovat kuuluvat ympäri maapallon samaan seurakuntaan.
Eikö tätä voisi soveltaa myös niin, että riippumatta siitä, mikä on äidinperintönä tullut uskontomme, ihmiselle uskonnollisen totuuden ja lohdutuksen välittäjänä voisi olla muidenkin uskontojen perustajat; Buddha, Muhammed, Laotse, Konfutse - Jumalan, Allahin, Jahven, Jeesuksen ja Mooseksen rinnalla.

Lähtökohta ajattelulleni on, että ihminen on pohjimmaltaan hyvä!
Me olemme sielultamme aika köyhiä, kun emme voi hyväksyä sitä jopa kulunutta sanomaa, että jokainen tulee uskollaan autuaaksi. Eihän se ole tärkeää, mihin uskot, kunhan vain uskot ja olet rehellinen uskossasi ja olet rehellinen itsellesi sekä pyrit kaikessa toiminnassasi hyvään.
Kukin saa uskoa omaan jumalaansa, kunhan uskoo ja tulee autuaaksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Järkyttävää luettavaa seurakuntavaaliehdokkaalta.

Pirjo Sirviö kirjoitti...

Kiitos Anonyymille kommenteista. Ehkä seurakuntaan mahtuu myös tällainen ajattelija, sehän jää äänestäjien päätettäväksi!